חופשה שנתית

כל המידע שלהלן נלקח מאתר משרד הכלכלה

לפי חוק חופשה שנתית,
כל
 עובד זכאי לחופשה שנתיתאורך החופשה נקבע בהתאם לוותק של העובד במקום עבודתו,ולהסכם הקיבוצי שחל בעניינומתוך כךקיומו של הסכם קיבוצי עשויבדרך כלללהיטיב עם העובד בקשר לימי החופשה שמגיעים לועלאף האמור בחוק.

 (לחיפוש הסכמים קיבוציים לחץ כאן.) מתוך כךהמשך ההסבר כאן אינו מתחשב בהסכם קיבוצי שיגבר על הוראות אלה.

בעד כל אחת מ-4 שנים הראשונות לעבודתו זכאי העובד לחופשה בת 14 ימים קלנדריים (שבועייםשהם 12 ימי עבודה אם המדובר בשבוע עבודה בן 6 ימיםאו 10 ימי עבודה אם עובדים

בעד השנה החמישית העובד זכאי ל– 16 ימי חופשה קלנדריים; 18 בעד השנה השישית, 21 יום בעד השנה השביעיתויום נוסף בעד כל שנה עד למקסימום של 28 ימים קלנדריים (ארבעה שבועות).

פירוט של מספר הימים להם זכאי עובד עפ"י וותק במקום עבודה.

שנות וותק

זכאות

משמעות הזכאות מבחינת ימי עבודה בפועל

בשבוע עבודה של 6 ימים

בשבוע עבודה 5 ימים

משנה עד 4 שנים

14

12

10

חמש שנים

16

14

12

שש שנים

18

16

14

שבע שנים

21

18

15

שמונה שנים

22

19

16

תשע שנים

23

20

17

עשר שנים

24

21

18

לכל שנה נוספת יתווסף יום לכל שנת עבודה עד לחופשה של 28 ימים

 יש לשים לב כי החוק נוקט במונח "ימיםולא "ימי עבודה", כלומר ימי החופשה כוללים שישי ושבת אך קובעכי בימי החופשה לא תיכלל אלא מנוחה שבועית אחת לכל שבעה ימי חופשהלצורך כךזכאות של 14 ימי חופשהתעניק לעובד העובד במסגרת שבוע עבודה של 6 ימים בשבוע 12 ימי חופשה בשנהולעובד העובד במסגרת שבועעבודה של 5 ימים בשבוע 10 ימי חופשה בשנה.

עובד יהיה זכאי לחופשה שנתית לפי הטבלה אם היה עובד של אותו מעביד במהלך כל השנה ועבד לפחות 200 ימים. אם עבד פחות מ- 200 ימים יהיה מספר ימי החופשה חלק יחסי ממספר הימים של הטבלה כיחס מספר ימי עבודה בפועל אל מספר 200. (לדוגמא אם העובד עבד בפועל 150 ימים בשנה השניה לעבודה יהיה זכאי

ל- 14*150 /200= עשרה ימים (חלק של יום לא בא במנין) : 8 ימי עבודה או 6 לפי אורכו של שבוע עבודה).

אם העובד היה עובדו של אותו מעביד בחלק משנת העבודה, יהיה זכאי לימי חופשה כמפורט בטבלה אם עבד באותו חלק של השנה לפחות 240 ימים . אם עבד פחות מ- 240 ימים אזי יהיה זכאי לחלק היחסי ממספר הימים המופיע בטבלה, כיחס ממספר ימי עבודה בפועל ל 240 (בהתאם לחישוב הנ"ל : 150*14 /240= שמונה ימים).

תמורת חופשה

עובד שעבד לפחות יום אחד ועד 75 ימיםבין בשנת עבודה אחת ובין בשתי שנות עבודה רצופותואין בינו לבין המעביד חוזה עבודה בכתב לתקופת עבודה רצופה העולה על 74 ימיםלא יהיה זכאי לימי חופשה בטבלה לעילאלא יהיה זכאי ל"תמורת חופשהבסך 4% מכלל הסכומים שהשתכר.

מועד החופשה

  1. החופשה תינתן בחודש האחרון של שנתהעבודה שבעדה היא ניתנתאו במשך שנתהעבודה שלאחריה.
  2. על אף האמור לעילרשאי עובד לקחת יום אחד מן החופשה במהלך שנת העבודה שבעדה היא ניתנת במועד שיבחר ויום אחד נוסף באחד מהימים המופיעים ברשימה להלןבתנאי שהודיע על כך למעבידו 30 ימים מראש לפחות:
      • צום גדליהערב יום הכיפוריםערב חג הסוכותהושענא רבהצום עשרה בטבת (יום הקדיש הכללי); תענית אסתרפוריםשושן פוריםערב חג הפסחערב שביעי של פסחחג המימונה;ל"ג בעומרערב חג השבועותצום י"ז בתמוזצום תשעה באבערב ראש השנה
      • ערב חג המולדערב ראשית השנהערב חג ההתגלותערב חג הפסחאיום הבשורהערב עליית ישו השמיימהערב חג השבועות
      • ערב ראש השנה ההג'ריתערב יום הולדת הנביאעליית הנביא השמיימה (לילת אלאסראואלמעראג'); ערב חג הפסקת הצום (ערב עיד אלפיטר); ערב חג הקורבן (ערב עיד אלאדחא)
      • ערב חג אלח'דר (אליהו הנביא); ערב חג הנביא שועייב (יתרו); ערב חג הנביא סבלאןערב חגהקורבן (ערב עיד אלאדחא)
      • יום הזיכרון לעדה הצ'רקסית
      • חג הסיגד
      • יום האישה הביןלאומייום הזיכרון לשואה ולגבורהיום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות איבה וטרור (ערב יום העצמאות); יום ירושליםאחד במאייום הניצחון על גרמניה הנאציתיום פטירת הרצלראש השנה האזרחית
      • שר התמ"ת רשאיבצולהוסיף על רשימת הימים המנויים לעיל

 

חישוב ימי החופשה

אלה הימים שלא יובאו במניין ימי החופשה:

  1. הימים בהם שירת העובד שירות מילואים פעיל
  2. ימי חג שאין עובדים בהםאם על פי חוק ואם על פי הסכם או נוהג – להוציא ימי המנוחה השבועית
  3. ימי חופשת לידה
  4. הימים שבהם אין העובד מסוגל לעבוד מחמת תאונה או מחלה
  5. ימי אבל במשפחהשמטעמי דת או נוהג אין העובד עובד בהם
  6. ימי שביתה או השבתה
  7. ימי הודעה מוקדמת לפיטוריםאלא אם עלו על ארבעה– עשרובמידה שעלו

חלו ימים עקב אילו מהנסיבות המתוארות לעיל בימי החופשהיראו את החופשה כנפסקת לאותם הימיםויש להשלימהככל האפשר תוך אותה שנת עבודה.

 

דמי החופשה

המעביד חייב לשלם לעובד בעד ימי החופשה דמי חופשה בסכום השווה לשכרו הרגילהשכר הרגיל לעניין סעיף זה הוא:

  1. לגבי עובד שגמול עבודתוכולו או חלקומשתלם על בסיס של חודש או תקופה ארוכה מזו – שכר העבודה שהעובד היה מקבל בעד אותו פרק זמן אילו לא יצא לחופשה והוסיף לעבוד
  2. לגבי עובד בשכרשכר העבודה היומי הממוצע כפול במספר ימי החופשהשכר העבודה היומי הממוצע הוא הסכום היוצא מחילוק שכר רבע השנה שקדמה לחופשה למספר 90; אם היו ברבע השנה חדשי עבודה לאמלאה,יחושב השכר היומי הממוצע לפי רבע השנה של העבודה המלאה ביותר שב-12 החדשים שקדמו לחופשההכול לפי בחירת העובד.

שכר עבודה לעניין עובד בשכר הוא כל תמורהבכסף או בשווה כסףהמשתלמת לעובד על ידי המעביד בעד שעות העבודה הרגילותאלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצישאושר לעניין זה על ידי שר התמ"תסכום המשתלם לעובד לכיסוי הוצאות מיוחדות שאינן קיימות בעת החופשהאין רואים אותו כחלק משכר העבודה.

 

המועד לתשלום דמי החופשה

דמי החופשה ישולמו לכל המאוחר ביום שבו היו משלמים לעובד את שכרואילו לא יצא לחופשה והוסיף לעבודאך אם העובד יוצא לחופשה של שבעה ימים לפחותודרש להקדים את תשלום דמי החופשה – ישולמו לכל המאוחר שני ימים לפני תחילת החופשה.

פדיון חופשה

אם הופסקה עבודתו של עובד לפני שניתנה לו החופשה המגיעה לו עד ליום שבו הפסיק לעבודישלם המעביד פדיון חופשה בסכום השווה לדמי החופשה שהיו משתלמים לעובד אילו יצא לחופשה ביום שבו חדל לעבודהצגת תמצית החוק

הצגת תמצית החוק

בהתאם לתקנותבמקום המשמש לעסקלמשלוחיד או לשירות ציבורי המעביד חייב להציגהצגה נראית לעיןשל תמצית חוק חופשה שנתית בנוסח שפורסם בירחון משרד העבודהעבודה וביטוח לאומי", מאוקטובר 1951 (עמוד 13).

מכיוון שתמצית החוק אינה מעודכנתיהיה זה נכון לפרסם את הוראות החוק העדכניותבמקומה.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *